Comenzar :: Todos los artículos :: Añadir nuevo artículo :: Extended Search

Añadir nueva traducción

[Traducción ] artmaniafestival.ro: Tuomas Holopainen (2006-06-08) - Entrevistas

artmaniafestival.ro

Omdat we de officiële presentatie in Roemenië van Nightwish’s DVD “End of an Era” plaatsvindt op het Artmania Festival in Sibiu, maakten we van de mogelijkheid gebruik om daar Tuomas Holopainen te interviewen, de tekstschrijver en keyboard speler van de band.

Vrijdag 2 juni

Hoi Tuomas, de eerste vraag is meteen een erg moeilijke: Waar ben je momenteel mee bezig?
Nou, de laatste vijf of zes maanden heb ik me geconcentreerd op het maken van nieuwe nummers voor het volgende album en dat was succesvol want alle nummers zijn al klaar. We gaan 16 nieuwe nummers opnemen. Natuurlijk weten we nog niet hoeveel er uiteindelijk op het album komen, maar dat is mijn voornaamste bezigheid geweest de laatste maanden. Maar er zijn ook wat dingen geweest rond het nieuwe Nightwish boek en de nieuwe DVD “End of an Era”, dus het is best een drukke tijd geweest.

Op 2 juni word de nieuwe Nightwish DVD “End of an Era” uitgebracht. Veel mensen zien dat als de countdown voor de vulkaanuitbarsting die volgde. Komt dit op de een of andere manier terug in de video opnamen?
Eigenlijk niet. Als ik terugkijk naar de show,….zie je dat er echt diepe emoties zijn. Ik denk dat je niet kunt zien wat er na de show gaat gebeuren. Ik denk dat het de beste show is die we ooit gedaan hebben, in veel opzichten. Het ziet er geweldig uit en ik ben echt heel erg blij met de DVD. Als ik ernaar kijk voel ik me boven alles trots.
Zo trots op de “guys” en “girl”. Op een bepaalde manier is dat een symbool van wie we zijn als band.

“End of an Era” zal gepresenteerd worden in Roemenië op het Artmania Festival in Sibiu. Wat vind je van de release van de DVD op een festival, in het hart van Transylvanië, dat Finse en Roemeense kunst en muziek brengt?
Ik vind het een fantastisch idee en ben erg trots dat “End of an Era” hier ook gepresenteerd zal worden. Ooit ben ik een week op vakantie geweest in Transylvanië, in Sighisoara, en ben verliefd geworden op de plek. Dus ik zou er graag weer komen voor het festival, maar helaas, we zijn op het moment erg druk met het opnemen van de demo voor het volgende album en alle nieuwe nummers, dus ik kan er dit keer niet bijzijn.

Met “End of an Era” wordt het eerste hoofdstuk afgesloten van het Nightwish verhaal tot nu toe. Als je terugkijkt naar het prille begin van de band wat is dan het belangrijkste dat je bij is gebleven van al die jaren? Wat is het belangrijkste dat je hebt gekregen?
Ondanks alle drama en conflicten, alle hoogte- en dieptepunten…zou ik niets willen veranderen omdat die tien jaar ons hebben gemaakt tot wie we zijn. En hopelijk hebben we kunnen leren van de fouten en zijn we gegroeid als muzikanten maar meer nog hoop ik dat we gegroeid zijn als personen. Dus het is onmogelijk om maar één ding te noemen. Ik bekijk het als een geheel en hoop dat het volgende tijdperk, misschien de volgende 20 jaar, net zo vruchtbaar als de eerste 10 zullen zijn maar dan met iets minder drama dit keer.

Wat voelde je toen je de DVD voor de eerste keer keek?
Gemengde gevoelens. Het beste woord om het te beschrijven zou zijn “bitterzoet”. Op een bepaalde manier, zoals ik al zei, was het onze beste show, en …trots! Dat is denk ik het beste woord dat weergeeft hoe ik me voelde omdat ik zo trots op de band was, op wat we bereikt hebben in de afgelopen 10 jaar. Ik was zo trots op Tarja, hoe het publiek was en alles, ik dacht gewoon: “Wauw! Tien jaar geleden waren we ergens anders en nu zijn we hier”. Het gaf me echt kippenvel, vooral op het eind als je ons ziet buigen naar het publiek en je de reactie van het publiek kunt zien en alles en… het is ook een erg droevig moment. Het zorgt ervoor dat ik tranen in mijn ogen krijg iedere keer als ik het zie.

Recentelijk is er een boek over Nightwish uitgekomen in Finland. Denk je dat het erin geslaagd is om de ware Nightwish weer te geven?
Ten eerste den kik dat het een heel eerlijk boek is en het gaat eigenlijk over alle hoogte- en dieptepunten van de band en het laat echt alles zien. Ik heb het boek zelfs niet eens grondig gelezen voor het uit is gebracht. Het is helemaal de kijk van de schrijver over de geschiedenis van de band en wie we zijn als personen. Dus toen ik het boek las kon ik het, op een bepaalde manier, ook lezen vanuit het oogpunt van een buitenstaander. Soms schaamde ik me, soms moest ik enorm lachten en soms moest ik huilen. Weet je, alle menselijk emoties komen aan bod. Sommige stukjes hier en daar zijn… hoe zal ik het zeggen? …controversieel op een manier dat ik mezelf afvraag waarom ze in het boek staan want soms is het behoorlijke zware kost. Maar als je denkt over het leven van de band in tien jaar, wil je niet lezen over iets saais als hoe ik piano leerde spelen of zoiets. Dan wil je grappige dingen lezen, de beschamende en dramatische dingen dus misschien wilde de schrijver daar ook een beetje de nadruk op leggen.

Wat is de muzikale richting die Nightwish nu opgaat? Moeten we grote veranderingen verwachten?
Ik zou niet willen zeggen grote veranderingen. Op een bepaalde manier zal het volgende album een natuurlijk vervolg zijn op het vorige album “Once”. Ik bedoel dat het weer alles zal zijn, van ballads tot heavy nummers en alles wat daartussen ligt. Maar er zullen ook wat nieuwe elementen zijn die we tot nu toe niet gebruikt hebben, zoals we op ieder album doen. En natuurlijk, de meest radicale verandering zal de vrouwelijke stem zijn. Dat is alles wat ik op dit moment kan zeggen omdat het nog steeds tijd nodig heeft om alles voor elkaar te krijgen.

En wanneer zal het nieuwe materiaal uikomen?
Op 15 september gaan we de studio in, over 3 à 4 maanden. Dus dat schiet al op. Als alles gaat zoals verwacht zou alles klaar moeten zijn in het voorjaar, de zomer of de herfst, ik heb geen idee. Dat ligt ook aan de labels, maar ik ben redelijk zeker dat het ergens in 2007 wordt uitgebracht.

In alle songteksten van de band komt de rouw om verloren onschuld en het terugvinden en –krijgen van die onschuld voor. Is dat je persoonlijke zoektocht geworden?
Ja, dat is een goeie. Goede vraag! Dat zou je kunnen zeggen. Ik bedoel, de grootste inspiratie bij het maken van een nummer is mijn eigen leven, wie ik geworden ben als persoon en, zoals jij zegt, het terugvinden en –krijgen van de onschuld. Erg goed gezegd, ik heb nog steedss het gevoel dat ik daar nummers over moet maken, ook op het volgende album.

Veel zangeressen willen een deel van Nightwish uitmaken en jullie hebben al honderden demo’s ontvangen. Hoe gaat het met de selectie?
Nou, nog steeds aan het zoeken. Ik moet eerlijk zijn. We hebben nog niets besloten. Er komen nog steeds zo’n 10 demo’s per dag binnen, dus op het moment hebben we er ongeveer 800, wat kandidaten betreft. Sommigen zijn heel erg goed. We hebben zelfs enkelen ontmoet, maar zoals ik al zei, we zoeken nog steeds. We hebben geen haast. We nemen er echt de tijd voor want we willen geen compromis sluiten, we willen geen duidelijk tijdschema omdat het om zoiets belangrijks gaat, we moeten hier erg voorzichtig mee zijn. Ik weet zeker dat ze er is, ergens.

Wat zoeken jullie specifiek in de nieuwe zangeres?
Het laatste wat we willen is een kopie van Tarja. Veel mensen proberen op haar te lijken, proberen als haar te klinken. Maar de manier waarop ze zong en de manier waarop ze haar eigen ding deed was het best mogelijke dus ik zie niet in waarom we dat zouden porberen te kopiëren. Dus ik denk dat er radicale veranderingen zullen zijn wat betreft de vrouwelijke stem. Het belangrijkste is dat ze met haar stem veel kan. Ze moet harde nummers kunnen zingen met veel kracht en ze moet ook veel emotie in haar stem hebben om ballads te zingen en zo. Dus ik denk dat een veelzijdige stem de meest belangrijke factor is. Maar natuurlijk moet ze ook charisma hebben en een sterk karakter en een goed gevoel voor humor en zelfverzekerd zijn want ik denk dat ze door een hel zal gaan als haar naam en gezicht gepubliceerd zullen worden.

Zal de nieuwe stem van Nightwish je composities beïnvloeden?
Eigenlijk niet, omdat alle nummers al klaar zijn en toen ik aan de nummers werktte hoorde ik een soort “geest vrouwelijk stem” in mijn hoofd. Eigenlijk was het een soort opluchting om niet precies te weten hoe de nieuwe zangeres zou klinken.

Nightwish heeft veel fans in Roemenië. Wat zou je tegen hen willen zeggen voordat Nightwish is herboren?
Hoe zal ik het zeggen?…Heb vertrouwen en geef ons een kans en natuurlijk gaan we doen wat we kunnen en ik hoop echt dat jullie niet teleurgesteld zullen zijn. We doen ons best.

Bedankt Tuomas

Je kunt het interview ook beluisteren op de kleine audiospeler op de website: http://www.artmaniafestival.ro/news/tuomas-holopainen.html

Añadido por Juul a 02.08.06Artículo también disponible en:  | Versión para imprimir

(c)2006 Nightwish Bibliotheca
Nightwish-Bibliotheca.com is a project of Ever Dream Fanclub
Copyrights and trademarks for the photos, articles and other promotional materials are held by their respective owners.